Christian Mathias Olsen & Thora Kathrine Funk

Christian Mathias Olsen,

  • født 26.07,1881 i Hasle, Løkken 2,
  • død 02.09.1965 i Helligpeder,84 år gl.
  • Søn af Dorthea Sophia Christensen og Morten Olsson

Thora Kathrine Funk,

  • født 01.03.1885 i Boderne.
  • død 27.08.1972 i Helligpeder, 87 år gl.
  • Datter af Athea Maria Pedersdtr.og Johan Peter Didrich Funk

 

 

Christian Mathias Olsen køber huset “Frydenlund” (Borrelyngsvej 1) af sin mor Dorthea Sophia Olsen, født Christensen 30.01.1907. De unge på ”Frydenlund”Christian og Thora får i juni 1909 en pige som de døber Hansine Kristine Olsen, og i maj 1911 får de Ellen Sophie  Marie Olsen . I 1912 sælger de så huset til Johan Pedersen. De køber Solhjem hvor de d. 9/9 samme år får Thor Aage Olsen, “Solhjem” ligger et hus fra ”Frydenlund” på adressen Bæla 1.

Der bliver næste søn også født det er Hans Peter Olsen, han bliver født juni 1914. så brænder ”Solhjem” og familien flytter ind til Hasle imens ”Solhjem”genopbygges. Den 7. oktober 1916 køber de ”Åhytten” (Teglkaasvej6) der ligger ved udløbet af Kjæmpeåen i Bæla. Her får de så endnu en pige i maj 1917 det var Agnes Marie Olsen.

Da de havde boet der noget tid nedbrændte huset i 1920’erne på grund af en tyveknægts letsindige omgang med ild. De reddede sig ud af huset i sidste øjeblik takket være deres hund. Hele huset nedbrændte de flyttede igen til Hasle mens der blev opført et nyt hus.  Tilbage i ”Åhyttan” får de mellem 1923 og 1926 to piger og en dreng som alle dør unavngivne. Derefter kommer der ikke flere børn.

 

Artikel fra Bornholmeren Onsdag d. 30. Oktober 1957 side 9 (-dagen før deres Guldbryllup)

Da man arbejdede for 2 kroner om dagen fra kl. 6 til midnat

Fisker Christian Olsen og hustru i Helligpeder holder guldbryllup.

Fhv. fisker Christian Olsen og hans hustru, Thora, kan på torsdag den 31. ds. fejre guldbryllup. Guldbrudeparret kan glæde sig over et nogenlunde godt helbred og kan nyde deres optium sammen i det hyggelige hjem.

De har også hvile behov, da de lige fra deres unge år har måttet tage fat fra tidlig morgen til sen aften.

I den tid Christian Olsen fiskede, måtte han, for at få afsat fangsten, tage sin trillebør og køre det, der var fisket, op i landet, og det var lange ture, helt op til Klemensker og videre gik det, og så tilbage for at tage på havet om natten. Inden der blev  anskaffet motorbåd foregik sejladsen med årer og sejl.

Det er Christian Olsen , der fortæller dette i en samtale med os, og han fortalte videre, hvordan han i stormfulde dage måtte hjælpe med på omegnens gårde, hvor man kviede sig ved at betale to kroner for en arbejdsdag tærskesæsonen fra kl. 6 om morgenen til midnat. Også han hustru måtte tage fat for at være med til at opretholde hjemmet, hvor der efterhånden var kommet 5 børn.

Tit og ofte måtte hun vaske flere dage på gårdene, og da tøjet som regel var hjemmevævet, og man ikke kendte til vaskebræt, var det drøje dage. De var vant til hårdt arbejde begge to lige fra deres barndom. Thora er født i Boderne og kom tidligt ud at tjene på gårdene, hvor der som regel var en masse køer, der skulle malkes tre gange om dagen foruden at det huslige også skulle passes. Christian Olsen er født i Løkken i Hasle; men da han var ti år købte hans forældre ejendommen Frydenlund nord for Hasle, og så måtte han hjælpe her.

Han har lært stenhuggerfaget i sin tid, men ved et ulykkestilfælde mistede han det ene øje og måtte holde op med dette fag. I nogle år arbejdede han på brænderiet, forinden han bosatte sig som fisker i Helligpeder. De to menneske er glade for den udvikling der er sket med behandlingen af gamle mennesker og andre der har det svært ved at klare sig selv. Det var elendigt, det man bød de gamle før i tiden, slutter Christian Olsen,  og vi er glade for at vi i dag har en pension, vi kan klare os på.

Festen for de to holdes i deres hjem, hvor del vil samles med børn, børnebørn og venneskaren, som vil bringe dem deres lykønskninger, og vi føjer vor lykønskning hertil.  J.